Kreeta saare kohalikud viinamarjasordid

Kreeta, Vahemere suuruselt viies saar, on sajandeid olnud veinitootmise keskus. Selle ainulaadne mikrokliima, mitmekesine mullastik ja päikesepaisteline kliima loovad ideaalsed tingimused viinamarjade kasvatamiseks. Sajandite jooksul on siin välja kujunenud mitmeid kohalikke viinamarjasorte, millest paljud olid vahepeal unustuse hõlma vajunud, kuid tänu kirglikele veinimeistritele on need taas ellu äratatud. Täna pakuvad Kreeta viinamarjad põnevaid ja unikaalseid maitseelamusi, mida leiab vaid sellelt saarelt.
Kreeta viinamarjakasvatuse tingimused
Kreeta viinapuud kasvavad keerukas, kuid tänuväärses keskkonnas. Saar on mägine, mistõttu viinamarjaistandused paiknevad sageli kõrgemal, kus päevased temperatuurid on soojad, kuid ööd jahedad. See temperatuuride ööpäevane kõikumine aitab säilitada viinamarjade värskuse ja happesuse. Mullastik varieerub lubjakivist vulkaanilise pinnaseni, andes viinamarjadele mineraalsust ja keerukust, mis väljendub kohalike veinide struktuuris ja iseloomus. Pikalt kestev kuivus ning tugevad meretuuled sunnivad viinapuid juuri sügavale maasse ajama, tagades nii viinamarjade kontsentreeritud ja rikkaliku maitseprofiili.
Punased viinamarjasordid
Kotsifali
Kotsifali on üks Kreeta tuntumaid punaseid viinamarjasorte, mida sageli segatakse Mandilariga, et tasakaalustada selle madalat tanniinsust. Kotsifali veinid on keskmise kehaga, rikkaliku puuviljasuse ja aromaatsete vürtside nootidega. Sellest võib leida ploomi, kuivatatud viigimarja ja tubaka nüansse, millele lisanduvad pehmed, hästi integreeritud tanniinid.
Liatiko
Liatiko on üks vanimaid Kreeta viinamarjasorte, mille ajalugu ulatub Bütsantsi aega. See annab veinile kõrge alkoholisisalduse ja mahedad tanniinid ning on tuntud oma kuivatatud puuviljade, rooside ja vürtsinootide poolest. Veinid on sageli keeruka ja elegantse struktuuriga, pika järelmaitse ning pehme tekstuuriga.
Romeiko
Romeiko on peamiselt Chania piirkonnas kasvatatav viinamari, millest valmivad rustikaalsed ja kõrge alkoholisisaldusega veinid. Selle sordi toodang on tihti oksüdatiivse iseloomuga, meenutades šerrit, ning selle maitsebuketis leidub pähkliseid, vürtsikaid ja kergelt soolakaid noote. Sobib hästi tugevate juustude ja vürtsikate roogade kõrvale.
Mandilari
Mandilari on Kreeta tanniinirikkaim viinamari, mis annab veinidele sügava värvuse ja pikaealisuse. Selle sordi veinid on tugeva struktuuriga, vürtsikad ja jõulised, kus domineerivad mustade marjade, naha, tubaka ja ürtide noodid. Sageli segatakse seda teiste sortidega, et tasakaalustada selle tanniinset karakterit.
Valged viinamarjasordid
Thrapsathiri
Thrapsathiri on aromaatne ja täidlane valge viinamari, millest valmistatud veinidel on küpsete troopiliste puuviljade ja lillede aroom ning sametine tekstuur. Selle sordi veinid on keskmise happesusega ja hästi tasakaalustatud, sobides suurepäraselt Kreeta mereandidega.
Vilana
Vilana on üks Kreeta tähtsamaid valgeid viinamarjasorte. Selle värsked ja tsitruselised noodid koos kerge lillelise karakteriga muudavad Vilana veinid ideaalseks suvejoogiks. Tavaliselt on need veinid kerged ja mineraalsed, sobides suurepäraselt Kreeta köögi andidega ja eriti sidrunise maitsega roogadega.
Vidiano
Vidiano on Kreeta veinimaastikul tõusev täht. See sort oli peaaegu kadunud, kuid tänu kohalikele veinimeistritele on see taas au sisse tõstetud. Vidiano veinid on täidlased, peene aroomiga ja kompleksse profiiliga, milles on tunda küpseid virsikuid, mett ja tsitruseid. Sageli kääritatakse neid osaliselt tammevaatides, et lisada sügavust ja kreemisust.
Muscat of Spina
Muscat of Spina on Kreeta variatsioon Muscati viinamarjast, mis annab intensiivselt aromaatseid ja lopsakaid veine. Selle sordi veinides on tunda lillede, troopiliste puuviljade ja tsitruste noote, sageli ka delikaatselt magusaid nüansse.
Malvasia di Candia
Malvasia di Candia on üks ajalooliselt olulisi Kreeta viinamarjasorte, mis oli keskajal laialdaselt tuntud ja hinnatud. Tänapäeval kasutatakse seda peamiselt aromaatsete ja magusate veinide valmistamiseks, millel on rikkalik lilleline ja vürtsikas bukett, samuti kuivatatud puuviljade ja mee nüansid.
Plyto
Plyto on üks Kreetalt peaaegu kadunud viinamarjasorte, kuid tänu kohalikele veinikasvatajatele on see taaselustatud. Plyto veinid on kerged, rohelise õuna ja tsitrusviljade nüanssidega ning kõrge happesusega, sobides suurepäraselt värskete mereandide ja kergete salatitega.
Dafni
Dafni on ainulaadne Kreeta viinamari, mille nimi tähendab „loorberit“ – just seda aroomi on Dafni veinides ka kõige enam tunda. Lisaks loorberile võib Dafni veinidest leida rosmariini ja tsitruste nüansse, muutes selle eristuvaks ja toiduga hästi sobivaks.
Kreeta veinimaailm on täis ajalugu ja ainulaadseid maitseid, mida ei leia kusagilt mujalt. Kohalikud veinimeistrid on viimastel aastakümnetel pööranud suurt tähelepanu oma viinamarjasortide taastamisele ning tänu sellele on Kreeta veinid saavutanud maailmas üha suuremat tunnustust. Nii punased kui ka valged sordid pakuvad laia maitsepaletti – alates kergetest ja värsketest kuni täidlaste ja komplekssete veinideni. Kui soovid avastada tõeliselt unikaalseid veine, on Kreeta suurepärane koht, kust alustada.